Elérhetőségek


9700 Szombathely,
Akacs Mihály u. 41.
Telefon: 94/316-830
innowest@innowest.hu

Technológiák

Injektálás

Injektálásos technológia folyamata

E technológia alkalmazásával - napjaink környezetvédelmi követelményeinek megfelelően, környezeti lehetőségeinkkel egyensúlyban - oldható meg gazdaságosan és környezetbarát módon a biológiai szennyvíztisztítás során keletkező sűrített szennyvíziszap, vagy az állattartás során keletkező hígtrágya szállítása, átmeneti tárolása, mezőgazdasági felhasználásra való előkészítése és talajfelszín alá juttatása.


Az eljárással a max. 5-6% szárazanyagtartalmú, a mezőgazdasági hasznosítás feltételeinek megfelelő kommunális szennyvíziszapot, vagy az egyéb szervesanyag tartalmú folyadékot, pl. hígtrágyát a természetes körfolyamatba juttatjuk vissza, melynek során szükség szerint adalékanyagok hozzáadásával komplex mezőgazdasági hasznosítás érhető el környezetszennyezés nélkül.  http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/2_3  http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/2_6  http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/2_7

 

Az injektálásos technológia korrekt alkalmazásával, biztosítva az anyag és energia körfolyamatok zavartalanságát és egyensúlyát, a természeti erőforrások megújulási képességükön belüli felhasználásával megakadályozható a káros következményekkel járó környezeti igénybevétel, környezetterhelés kialakulása.

1. A szennyvíziszap szállítása

A szennyvíztisztító telepeken általában rendelkezésre álló korlátozott tárolókapacitás miatt a (naponta) keletkező szennyvíziszap szükség szerint naponta vagy meghatározott időközönként kerül elszállításra az erre a célra létesített tárolómedencékbe.
A szállítás olyan speciális, kettős zárhatóságú tartálykocsikkal történik, amelyek a vonatkozó munka-, környezetvédelmi- és egészségügyi előírásoknak egyaránt megfelelnek. Az ilyen speciális zártláncú szállítással nagy biztonsággal kizárható a környezet szennyezése és a fertőzésveszély is.

 

http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/3_2  http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/3_3

 

2. Átmeneti tárolás
 

A szennyvíztisztító telepről elszállított szennyvíziszap a szennyvíztisztító telephez legközelebbi, alkalmas elhelyezési területen kialakított, a környezettől védőkerítéssel izoláltan elzárt, pótlólagos műszaki védelemmel (szigeteléssel) ellátott medencékben kerül mindaddig tárolásra, ameddig végleges kihelyezése meg nem történik.

Ezek a tárolók darabonként 800-1.500 m3 hasznos térfogatúak. Feladatuk, hogy az iszapelvitel a szennyvíztisztító telepekről azon időszakokban is folyamatos lehessen, amikor injektálni nem lehet.


http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/4_1  http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/4_2  http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/4_3

 

A szennyvíztisztító telepen meglévő, megfelelő tárolókapacitás (legalább negyedéves keletkező iszapmennyiségre elegendő) esetén elképzelhető az átmeneti tárolók megépítésének elhagyása, amennyiben az injektálás időszakaiban a nagyteljesítményű injektálógép folyamatos kiszolgálása a szükséges szállítókapacitás mobilizálásával megoldható.

  3. Szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználásra való előkészítése

Adott esetben az akár fél, vagy max. egy évig tárolt szennyvíziszap - elsősorban a szárazanyag leülepedése miatt - végleges kihelyezése előtt homogenizálásra szorul. Az együttműködő mezőgazdasági partner ilyen irányú igényei esetén ekkor lehetőség van táperőt növelő, vagy talajjavító adalékanyagok bekeverésére is.

 

http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/pic1  http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/pic2  http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/pic3

 

Optimálisan kialakított tárolómedencék megépítését feltételezve a homogenizálást és a pótlólagos adalékanyagok bekeverését nagy hatásfokkal Bauer típusú hígtrágya keverővel tudjuk elvégezni.

4. Szennyvíziszap talajfelszín alá juttatása

A tárolókban gyűjtött, ill. átmenetileg tárolt és a végleges kihelyezésre előkészített szennyvíziszapot a technológia utolsó fázisaként beinjektáláljuk a talajba. A középmély talajlazítással egymenetben a talajfelszín alá injektált szennyvíziszap természetes tápanyagai (P,N,K nyomelemek) így közvetlenül hasznosulnak, növelve a talaj táperő értékét, egyben csökkentve a táperő fenntartásához szükséges műtrágya mennyiségét.

 

http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/5_1 http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/1_4 http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/5_4

 

A talajfelszín alatt 13-18 cm mélyen, a növény számára legjobban hasznosuló gyökérzónába (vagy a mélylazítást előnyben részesítve max. 50 cm mélyen) végezzük a beinjektálást, amellyel csökken a nitrogénveszteség, egyben javítjuk a talaj vízháztartását, levegő és hőgazdálkodását.
Az injektálás célgépe amerikai gyártmányú (Terra Gator) önjáró injektálógép, amely az alvázára szerelt tartályába saját maga szívja fel az átmeneti tárolókból a szennyvíziszapot, azt kiszállítja az elhelyezési területre, majd beinjektálja a talajba. Mivel az anyag azonnal a talajba jut, nincs szaghatás, nincs számottevő levegőszennyezés, vagyis a fertőzés- és egyéb környezetszennyezés veszélye a minimálisra csökkenthető.

 

http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/6_1  http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/6_2  http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/6_3

 

Az iszap és az elhelyezési terület talajtani vizsgálati eredményeinek ismeretében meghatározott dózis a gép elektronikus szennyvíziszap adagolóján beállítható, ezzel az iszap a növénykultúra igényének megfelelő mennyiségben juttatható ki. A gépen lévő számítógép ellenőrző és adatrögzítő rendszerével a technológiai és környezetvédelmi előírások nagy biztonsággal tarthatók, korszerű és speciális konstrukciójával az alacsony talajnyomás, a nagy teljesítmény az EU normák szerint biztosított.

 

http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/7_4  http://innowest.hu/images/microsites_custom/11111641/injektalas/7_5

 

A kommunális szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása szigorúan ellenőrzött folyamat. A rendszer megtervezése, kiépítése és az elhelyezés megkezdése előtt engedélyeztetési eljárást kell folytatni, amely a földtulajdonosi és földhasználói hozzájárulások beszerzését követően a talajvédelmi terv elkészítésével kezdődik. Az elhelyezési területeken megfelelő sűrűséggel talajszelvény feltárásokat kell végezni. A helyszíni és a laboratóriumi vizsgálatok alapján állapítható meg a terület alkalmassága. A tárolók elkészítése érdekében azok megépítése előtt (és azok helyén) szükség van több méter mélyen, a talajvíz rétegeinek eléréséig a talaj mechanikai feltárására is. A végső engedélyt az injektálásra a közegészségügyi-, az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi-, valamint a környezetvédelmi-,

természetvédelmi- és vízügyi szakhatóság hozzájárulásával az illetékes növény- és talajvédelmi igazgatóságok adják ki.

A talajvíz védelme érdekében indokolt esetben figyelőkutakat kell építeni a tárolók mellett, de sérülékeny vízbázis esetén az elhelyezési területen is. Ezek mintavételezése, a víz vizsgálata rendszeres. Folyamatos a kihelyezés előtt az átmeneti tárolókban gyűjtött iszap laborvizsgálata is. További fontos eleme a biztonságnak, hogy nyersen emberi fogyasztásra kerülő termékek az injektálást követő első vegetációs ciklusban nem termelhetők, a számításba veendő esetleges kórokozók talajbani túlélése így kellő biztonsággal kizárt.

A talaj szennyezésének megakadályozása, a károsító anyagok feldúsulásának és a fertőzés veszélyének elkerülése miatt talaj utóellenőrzéseket kell végezni. Ezzel is megakadályozható a nehézfémek feldúsulása, a mikrobiológiai-parazitológiai fertőzés. További fontos eleme a többlépcsős vizsgálati monitoring rendszernek, hogy a növényzet és a termés laboratóriumi utóellenőrzése is folyamatos.

A kommunális szennyvíziszap és állati hígtrágya injektálásos mg-i elhelyezésével környezetkímélő módon hasznosítunk egy, a mezőgazdaság számára még értékes anyagot. Az örök természeti körforgásba illesztve az előírt terhelési paraméterek betartásával az injektálási folyamat a károsító anyagok feldúsulásának veszélye nélkül akár száz évig is folytatható. A kihelyezett szennyvíziszap a talaj mikroorganizmusai és a növények tápanyagcseréje folytán lebomlik, tápanyagai hasznosulnak.

 


« Vissza az előző oldalra!
INNOWest Kft. - Álláshirdetés - Magyar